Contact

  • Julianalaan 66
  • 3843 CC Harderwijk
  • +31 6 40 222 493
  • post@rkgf.nl

Fotografie van Cultureel Erfgoed
Voor musea en andere culturele instellingen, restauratoren, kunstenaars en onderzoeksinstellingen.

Lees meer
 

Zoomify

Zoomify maakt grote beeldbestanden zichtbaar in een webbrowser. Je kunt in- en uitzoomen.
Lucas van Leyden - Laatste Oordeel

Gebruik van een bestaande Zoomify
Een Zoomify bestaat uit een viewerprogramma (ZoomifyImageViewer-min.js, of vergelijkbaar), een klein html-bestandje en een contentmapmap met vele submappen met alle nodige fotootjes, de content. Door te klikken op de html, start je een webbrowser, met daarin in de Zoomify-viewer. Hierin kun je zoomen en rondkijken in de foto.

Handling van de Zoomify-bestanden
Je hebt een Zoomify gekregen, hoe ga je om met de bestanden? Als het een grote Zoomify betreft, is de contentmap een grote map, soms meer dan 1 GB. De viewer en de html zijn heel klein. Deze drie kun je verplaatsen en kopiëren, maar ze moeten wel bij elkaar in een map blijven staan. Omdat de content-map zoveel foto's bevat duurt het verplaatsen lang, veel langer dan een klein aantal grote bestanden.

Zoomify op een website
Als een Zoomify in een website wordt gebruikt kun je de contentmap elders plaatsen, maar dan moet een webmaster de html-code zo aanpassen, dat de code weer verwijst naar de juiste plek van de bestanden.

Het maken ven een Zoomify
In een basic uitvoering zit Zoomify standaard bij Photoshop. Om de omzetting te maken heb je wel een flinke computer nodig. Je opent het megabestand in Photoshop, en zet het om naar sRGB en naar 8 bits/channel. Dan kun je via exporteren het Zoomify keuzevenster openen, en de instellingen doen. Zelf vind ik het handig om de navigator erbij te hebben. Verder is er niet heel veel te kiezen. Wel is nog belangrijk hoe groot de viewer op je scherm getoond wordt. Het maximum is 1000 pixels breed en hoog.

Werking van Zoomify
Wat het programma doet, is het bestand in duizenden kleine fotootjes verdelen, in heel veel inzoomstappen, zodat er voor elke mate van inzoom en elk deel van de foto slechts een paar fotootjes in de viewer worden getoond. Een Zoomify van een echt groot bestand maken duurt uren, maar het bekijken via Zoomify gaat razendsnel.