Contact

  • Julianalaan 66
  • 3843 CC Harderwijk
  • +31 6 40 222 493
  • post@rkgf.nl

Fotografie van Cultureel Erfgoed
Voor musea en andere culturele instellingen, restauratoren, kunstenaars en onderzoeksinstellingen.

Lees meer
 

UV-fluorescentie-fotografie

Een techniek die specifieke zaken zichtbaar kan maken, die visueel nauwelijks te onderscheiden zijn.
Typische materialen die goed zichtbaar gemaakt kunnen worden, zijn lijmresten op werken op papier en oude vernis op schilderijen. Donkere plekken in helder fluorescerende vernis, duiden op plekken waar iets aan de hand kan zijn, zoals retouches en beschadigingen. Ook is er een duidelijk onderscheid tussen bijvoorbeeld loodwit en titaanwit. Verschillende pigmenten met vergelijkbare kleuren, fluoresceren soms totaal verschillend. De sterkte van de fluorescentie kan heel sterk variëren.

Met behulp van een aantal blacklight TL-lampen wordt een werk beschenen met nabij UV licht. Daardoor vindt er fluorescentie plaats en gaat het schilderij in zichtbare gebied lichtgeven. Dit licht is in het algemeen vrij zwak, maar is goed te zien in het donker. Ook is het heel goed te fotograferen. Meestal is een belichtingstijd nodig tussen 15 en 90 sec. Dit is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren; onder anderen het aantal en de grootte van de UV-lampen. Goed om mee te werken zijn 2 lange TL-armaturen van 120 cm en 3 of 4 blacklights in elke armatuur. Dan kun je ook nog speciale TL-reflectors achter elke buis zetten.
Om ervoor te zorgen dat niet het UV zelf invloed krijgt op het beeld, wordt het UV weggefilterd, met het Tiffen UV 2E Pale Yellow Filter. Verder het conversie-filter 85B, een oranje filter dat het overschot aan blauw reduceert.

Er is (nog) geen standaardisering in de fotografie van UV-fluorescentie, al is er wel een initiatief van een papier-restauratie-atelier, wat er veelbelovend uitziet. Zij zijn ook een inventarisatie aan het maken in de verschillende werkwijzen die er zijn, zoals de gebruikte UV-bronnen en de gebruikte filters.