Contact

  • Julianalaan 66
  • 3843 CC Harderwijk
  • +31 6 40 222 493
  • post@rkgf.nl

Fotografie van Cultureel Erfgoed
Voor musea en andere culturele instellingen, restauratoren, kunstenaars en onderzoeksinstellingen.

Lees meer
 

Stitching

Stitching is het met software naadloos aan elkaar plakken van overlappende deelopnamen, om tiling te kunnen toepassen.

Hiervoor zijn verschillende programma's. Zelf gebruik ik zowel Photoshop als PTGui.
Er zijn ook andere ontwikkelingen gaande, zoals het in register stitchen van opnamen in verschillende technieken, zoals zichtbaar, UV, IR en X-ray

Photoshop
Dat is een kwestie van de foto's erin gooien en afwachten of het goed gaat. Je hebt niet veel controle over het stitchen, en je weet ook niet of er veel vervorming heeft plaatsgevonden. Maar hoe beter uitgelijnd de deelopnamen zijn gemaakt, hoe beter het resultaat. Met Photoshop heb ik bijvoorbeeld een heel goed resultaat gehad bij een groot document op perkamant, van 3 m bij 70 cm, dat verre van vlak is.

PTGui
In de oorsprong is dit een programma om panorama's te stitchen, maar als je het op de juiste manier 'voor de gek' houdt werkt het uitstekend om 'tiling' te doen. De naam betekent: Pano Tools Graphic user interface.
Het programma zet een groot aantal controle-punten, waar overlappende opnamen matchen. Het programma kan deze punten zichtbaar maken. Er wordt een lijst gemaakt met voor elk punt de afwijking in pixels, een berekening van de gemiddelde, de minimale en de maximale afwijking. Ook kun je zelf controle-punten toevoegen of verwijderen. Er wordt een voorvertoning van het geheel gemaakt, die bij te sturen is.
De uitvoer is in te stellen; zo kun je kiezen voor JPG, TIFF, Photosop PSD en voor de hele grote formaten Photoshop PSB. Met mogelijkheid de deelfoto's in lagen op te slaan. Als je je computer de tijd geeft kan PTGui zeer grote aantallen opnamen stitchen. Zo heb ik wel stitches uitgevoerd van 100 foto's van 31 megapixels per stuk. Het uitgevoerde bestand is dan tussen de 6 en 8 GB.

Kun je dit ook nog bekijken met een gewone computer? Jazeker! Met Zoomify.