Contact

  • Julianalaan 66
  • 3843 CC Harderwijk
  • +31 6 40 222 493
  • post@rkgf.nl

Fotografie van Cultureel Erfgoed
Voor musea en andere culturele instellingen, restauratoren, kunstenaars en onderzoeksinstellingen.

Lees meer
 

Osiris camera

Scannende IR camera voor infrarood-reflectografie, met een gevoeligheid van 900 tot 1700 nm. De sensor is een lijnchip met 512 pixels InGaAs halfgeleider.
In een deelscan maakt hij een opname van 512 x 512 pixels. In het camerahuis zit een mechaniek om dit deelscannertje te bewegen in een vlak van 8 x 8 van deze deelscans. Samen 4096 x 4096 pixels. Via de software kun je aangeven van welke deelvlakken er een opname gemaakt moet worden. Een gehele opname duurt ongeveer 10 minuten.
Het objectief dat er standaard bij geleverd wordt, is een Rodenstock Rodagon 150 mm vergrotingsobjectief, voorzien van een anti-reflex-coating die speciaal voor nabij IR is gemaakt. De optische eigenschappen zijn uitstekend voor zichtbaar, maar niet optimaal voor IR. Je kunt niet de maximale scherpte halen die de sensor als resolutie heeft. Dat is jammer, maar er is, bij mijn weten, geen alternatief.
Er wordt ook een Rogonar 50 mm aangeboden als macro-objectief. Ook deze heeft de IR-coating. Deze lens levert wel een heel goede scherpte in IR, maar hij is te klein om de hele sensor te belichten. De juiste scherpte instellen is een heel karwei, ook voor een fotograaf.
Zie ook de blog 'Infrarood reflectografie met de Osiris-camera'.