Contact

  • Julianalaan 66
  • 3843 CC Harderwijk
  • +31 6 40 222 493
  • post@rkgf.nl

Fotografie van Cultureel Erfgoed
Voor musea en andere culturele instellingen, restauratoren, kunstenaars en onderzoeksinstellingen.

Lees meer
 

Kleurruimte

Als je een kleurenfoto maakt heb je een referentiekader nodig om de getallen waaruit de foto bestaat, een betekenisvolle plaats te geven. Dat is te vergelijken met verschillende temperatuurschalen, zoals Celsius, Fahrenheit en Kelvin. Zonder deze hebben de meetwaarden weinig betekenis. Sterker nog, als je het verkeerde kader gebruikt, heb je een hele foute betekenis. Ook in voor een foto zijn er verschillende 'schalen'.

eciRGBv2
Voor cultureel erfgoed willen we een grote kleurruimte - één waarin ook hele felle kleuren kunnen worden opgeslagen, maar ook met veel nuanceringen. Daarvoor gebruiken we eciRGBv2 met een bitdiepte van 16 bits/kanaal.
Een aantal jaren geleden heeft het European Color Initiative in nauwe samenwerking met de drukkerswereld deze kleurruimte neergezet, speciaal voor zeer nauwkeurige fotografie die een grote kleurruimte nodig heeft, en die gemakkelijk is om te zetten naar drukwerk. Ideaal voor ons doel dus.

sRGB en AdobeRGB
Deze 2 kleurruimten zijn bekender, maar minder geschikt voor echt hoge kwaliteit. sRGB wordt in het algemeen gebruikt bij doorsnee fotografie, de meeste camera's zijn ingesteld op sRGB. Voor professionele fotografie van cultureel erfgoed is deze kleurruimte niet toereikend. Deze is al tientallen jaren geleden bedacht voor beeldschermen van toen...... Al beter is AdobeRGB, maar minder geschikt voor werk dat moet worden gedrukt, de omzetting naar CMYK is wat problematisch. Veel kleinbeeld spiegelreflexcamera's kun je instellen op AdobeRGB, en 16 bits. Dat is al heel wat beter dan sRGB.
Heb je afbeeldingen nodig in bijvoorbeeld een powerpoint, in word, of op een website, zet ze dan om naar sRGB, omdat de meeste niet-foto-toepassingen niets met kleurruimtes doen en er maar van uit gaan dat iets sRGB is. Dan worden kleuren en helderheden verkeerd weergegeven, als het iets anders is dan sRGB. Als ik JPGs lever zijn die altijd in sRGB. Juist om deze reden.

Lab
Een andere manier van kleur opbouwen is Lab, ook wel CIELab genoemd. Bij RGB zijn er 3 kleurkanalen, rood groen en blauw die de helderheid en de kleur opbouwen. Deze kanalen zijn gelijkwaardig. Bij Lab is dat anders. Er is een kanaal L (Lightness) voor de zuivere helderheid, zonder kleurinformatie, en twee kanalen zonder helderheid, met alleen kleur; kanaal a voor geel/blauw en kanaal b voor groen/magenta. Dit heeft hele specifieke toepassingen in Photoshop. Een voorbeeld is het verscherpen van een foto in alleen het L-kanaal, waarbij dus de kleur ongemoeid blijft.

CMYK
Voor drukwerk wordt een omzetting gedaan naar CMYK, een kleurruimte met hoeveelheden inkt in de drukkleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Zwart (Key). Als je uitgaat van een grote kleurruimte komt de omzetting beter tot zijn recht.