Contact

  • Julianalaan 66
  • 3843 CC Harderwijk
  • +31 6 40 222 493
  • post@rkgf.nl

Fotografie van Cultureel Erfgoed
Voor musea en andere culturele instellingen, restauratoren, kunstenaars en onderzoeksinstellingen.

Lees meer
 

JPG

Als je een JPG bestand bekijkt op je computer ziet het er op het eerste gezicht gewoon uit. Dat is natuurlijk ook de bedoeling, en dat is de kracht van JPG. Maar er is op een slimme manier een bewerking op het beeld gedaan om het bestand voor opslag of transport kleiner te maken, dan eigenlijk goed is. Daarom is het heel belangrijk om tevoren te weten wat het gebruiksdoel is, als je een JPG opslaat.

Compressie
Wat gebeurt er? Als een bestand als JPG wordt opgeslagen worden er op een handige manier clusters pixels gezocht die eigenschappen gemeen hebben, zoals een egaal vlak of een vlak met een eenvoudig verloop. Deze kunnen met minder gegevens worden opgeslagen dan door elke pixel afzonderlijk te beschrijven. Dit heet compressie. De mate van compressie wordt ingesteld, elke keer als een JPG wordt opgeslagen. Er wordt gevraagd een kwaliteit op te geven. Hogere kwaliteit heeft een lagere compressie en vice versa. Het mooie van JPG is natuurlijk dat de bestanden kleiner zijn dan TIFFs met hetzelfde aantal pixels. Dus gemakkelijker te versturen en op te slaan.

Het nadeel van JPGs
Als je een JPG opent, en er iets aan verandert wordt er een compressie over een compressie toegepast, bij het opnieuw opslaan, en gaat er informatie verloren. De juiste weg is dus om in een TIFF alle bewerkingen te doen, en dan te versturen als JPG. Zelf sla je het bestand op als TIFF. Als je een JPG krijgt, weet je niet hoevaak en in welke kwaliteit er compressies zijn toegepast, misschien wel 5 of 8...
Wat wel kan is een JPG net zo vaak openen en sluiten als je wilt, zolang je er maar niets aan verandert.

Het goede nieuws
is dat opslagruimte en datatransmissie steeds goedkoper en sneller worden, dus de noodzaak voor JPGs wordt kleiner, zeker voor hoge kwaliteitsbeelden. Alleen voor webtoepassingen zal JPG wel blijven.

Misverstand
Nog één hardnekkig misverstand is de vermeende relatie tussen de bestandsgrootte en de kwaliteit/grootte van een foto. Om 2 redenen loopt die relatie uit elkaar.
  • Ten eerste omdat een JPG met veel detaillering groter is dan een bestand met grote redelijk egale vlakken en toch evenveel pixels. (Een mooi voorbeeld is een strijklichtfoto in vergelijking met een foto in normaal licht. De eerste is altijd groter.)
  • Ten tweede omdat niet duidelijk is welke compressie is toegepast.

Voorbeeld
Een klein deel van een foto zonder compressie, en één met extreme compressie. Beide foto's zijn sterk vergroot afgebeeld. Als je 3 meter afstand neemt zien beide er redelijk vergelijkbaar uit.