Contact

  • Julianalaan 66
  • 3843 CC Harderwijk
  • +31 6 40 222 493
  • post@rkgf.nl

Fotografie van Cultureel Erfgoed
Voor musea en andere culturele instellingen, restauratoren, kunstenaars en onderzoeksinstellingen.

Lees meer
 

Infrarood reflectografie - IRR

Infrarood fotografie met een speciaal daarvoor gemaakte camera. Zo'n camera heeft een gevoeligheid tot 1700 nm, veel verder dan ons oog. Wij zien niets voorbij 750 nm, het diepste rood.

De reden om beelden van de reflectie van schilderijen en tekeningen in deze golflengten te maken, is het grotere doordringende vermogen van licht in langere golflengten. Je kunt effectief door verflagen heen kijken. De witte grondering reflecteert het IR goed en veel zwarte pigmenten absorberen het. Dat maakt in veel gevallen ondertekeningen zichtbaar. Ook wijzigingen in de compositie worden vaak zichtbaar. Een derde voorbeeld is ijzer/gallus inkt, welke volkomen transparant is in IR. Een bruikbaar gegeven om deze inkt te determineren. Ook blauwe BIC-ballpoint inkt is geheel transparant. Wellicht andere ballpoint-inkt ook...

Restauratoren maken een onderscheid tussen IR-reflectografie en IR-fotografie. Voor fotografen komt dit onderscheid wat kunstmatig over. In de grond is het vergelijkbaar. De reflectografie wordt gedaan met een camera die speciaal is gemaakt voor IR en de IR fotografie met een aangepaste standaard fotocamera. Historisch was het de IR gevoelige videocamera tegenover de fotocamera met IR film.
De speciale IR camera heeft een gevoeligheid tot 1700 nm, wat veel verder is dan de native gevoeligheid van de sensor van een gewone camera: tot 1100 nm.

Osiris camera, Infrarood-reflectografie met de Osiris-camera en IR-fotografie met een gemodificeerde spiegelreflexcamera