Contact

  • Julianalaan 66
  • 3843 CC Harderwijk
  • +31 6 40 222 493
  • post@rkgf.nl

Fotografie van Cultureel Erfgoed
Voor musea en andere culturele instellingen, restauratoren, kunstenaars en onderzoeksinstellingen.

Lees meer
 

Colormanagement

Dit is een systeem dat er voor zorgt, dat kleuren in een digitaal systeem correct weergegeven worden.
Voorbeeld: ik wil van een vlak werk een correcte foto maken, en ik gebruik daarvoor 2 flitsers om het te verlichten, en een camera. De flitsers hebben een eigen karakteristiek en de camera ook. Van dit geheel kan ik een profiel maken om dit te compenseren. Van de foto die ik dan maak, weet ik dat deze een correcte kleurinformatie heeft, en een correcte tonale informatie, oftewel alle helderheden kloppen. Dat wil zeggen dat de opgeslagen bits  juist zijn.

Om deze zichtbaar te maken is een ander apparaat nodig, in het algemeen een beeldscherm of een printer. Ook deze hebben weer een eigen karakteristiek, en die moet ook gecorrigeerd worden. Dat kan met een beeldschermprofiel en een printerprofiel.
Alles met inachtneming van de kleurruimte van de verschillende systemen.

De werkwijze om een opnameprofiel (cameraprofiel) te maken is als volgt. Licht het te fotograferen vlak egaal uit. Zet in dit vlak een kleurkaart en zorg dat deze juist belicht wordt. Met de opname van de juist belichte kleurkaart wordt in een speciaal programma (bv BasICColor) een cameraprofiel gemaakt, die in de camerasoftware ervoor zorgt dat alle grijzen en kleuren, in deze opnamesituatie, vrijwel perfect gereproduceerd worden. Er is ook software die kan evalueren hoe groot de afwijkingen zijn, en of deze dan binnen de tolerantie vallen. De norm is bepaald door Metamorfoze en is er ook in 'light´ en ´extra light´. De standaard norm is zeer strak. Een voorbeeld van zulke software is online te gebruiken onder delt.ae

Ook voor printers en drukpersen zijn programma's van BasICColor te koop die kleurprofielen kunnen maken voor deze apparaten.

Ten slotte zijn er meetcellen en diverse programma's om beeldschermprofielen te maken, waarna de kleuren en helderheden zeer accuraat worden weergegeven. Dat is verre van vanzelfsprekend. De meeste beeldschermen staan af fabriek veel te blauw - lekker fris, dus.....