Contact

  • Julianalaan 66
  • 3843 CC Harderwijk
  • +31 6 40 222 493
  • post@rkgf.nl

Fotografie van Cultureel Erfgoed
Voor musea en andere culturele instellingen, restauratoren, kunstenaars en onderzoeksinstellingen.

Lees meer
 

Bitdiepte

Bitdiepte is een maat voor de nauwkeurigheid van de kleur.

Elke pixel in het beeld heeft een waarde voor elk van de 3 kanalen Rood, Groen en Blauw, RGB. De kanalen kunnen een bitdiepte hebben van 8 of 16 bits per kanaal. Dat wil zeggen dat elk kleurkanaal op elke pixel een waarde heeft tussen 0 en 255, bij 8 bits/kanaal, en tussen 0 en 65536 bij 16 bits/kanaal.

De nauwkeurigheid is bij 16 bits veel groter, het bestand 2 x zo groot in MB. De reden om voor 16 bits te kiezen is dat er bij bewerkingen in het beeld minder informatie verloren gaat. Is een beeld eenmaal klaar, dan zou je het met 8 bits kunnen opslaan.

Een andere manier van kleur opbouwen is Lab, ook wel CIELab genoemd. Bij RGB zijn er 3 kleurkanalen, rood groen en blauw die de helderheid en de kleur opbouwen. Deze kanalen zijn gelijkwaardig. Bij Lab is dat anders. Er is een kanaal L (Lightness) voor de zuivere helderheid, zonder kleurinformatie, en twee kanalen zonder helderheid, met alleen kleur; kanaal a voor geel/blauw en kanaal b voor groen/magenta. Dit heeft hele specifieke toepassingen in Photoshop. Een voorbeeld is het verscherpen van een foto in alleen het L-kanaal, waarbij dus de kleur ongemoeid blijft.