Contact

  • Julianalaan 66
  • 3843 CC Harderwijk
  • +31 6 40 222 493
  • post@rkgf.nl

Fotografie van Cultureel Erfgoed
Voor musea en andere culturele instellingen, restauratoren, kunstenaars en onderzoeksinstellingen.

Lees meer

IR fotografie met een gemodificeerde spiegelreflex

3 november 2014

Een standaard camera kan gemodificeerd worden, om hem gevoelig te maken voor infrarood

In tegenstelling tot een 'echte' infrarood-camera zoals de Osiris, gaat de gevoeligheid niet verder dan 1100 nm.  Maar dat is toch wel een aanzienlijke uitbreiding bovenop het uiterste zichtbare rood van 750 nm. De Osiris gaat tot 1700 nm.

De sensor van iedere standaard camera is gevoelig voor IR. Omdat dat dat hinderlijk is voor gewone fotografie, wordt er vlak voor de sensor een filter in de camera gebouwd om dit weg te filteren. Wat ingebouwd wordt kan ook 'ausgebaut' worden, blijkens de twee adressen die ik heb in Duitsland, die goed zijn om zo'n filter 'auszubauen'. Kost een paar honderd euro. Je hebt dan een camera die gevoelig is over zijn hele natuurlijke bereik. Om er dan IR foto's mee te kunnen maken heb je nog een IR-doorlaatfilter nodig. Dat filter is volledig zwart voor onze ogen, en komt voor de cameralens, wat betekent dat je door de zoeker niets meer ziet. Dus je hebt per se een camera nodig die over een 'live-view' mogelijkheid beschikt, ook om te kunnen scherpstellen. Wil je de camera ook nog kunnen gebruiken als een normale camera, voor zichtbaar licht, dan heb je ook nog een geschikt IR-blokkeerfilter nodig, wat een van mijn adressen ook levert.

Voor het Bosch-project, BRCP, is een Hasselblad, 60 megapixel camera omgebouwd, door Hasselblad zelf. Ik gebruik de camera voor zowel zichtbaar licht en voor IR, met het corresponderende filter.
Het resultaat is te zien op boschproject.org