Contact

  • Julianalaan 66
  • 3843 CC Harderwijk
  • +31 6 40 222 493
  • post@rkgf.nl

Fotografie van Cultureel Erfgoed
Voor musea en andere culturele instellingen, restauratoren, kunstenaars en onderzoeksinstellingen.

Lees meer

Wat moet ik verwachten van een goede fotograaf van cultureel erfgoed?

3 november 2014

Als je zelf geen fotograaf bent, hoe kun je dan weten of een fotograaf op een gedegen manier kunstvoorwerpen fotografeert?

Het fotograferen van kunstvoorwerpen, en met name vlakke werken, is een behoorlijk technische aangelegenheid, die in de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling heeft doorgemaakt, en nog doormaakt. Dat geeft een aantal controleerbare aanknopingspunten om te weten of een fotograaf 'bij is' en voldoende ervaring heeft in deze nichemarkt.

  • Metamorfoze-richtlijnen. De basis van deze richtlijnen is het gebruik van een uitgebreide kleurkaart, en aan de hand van deze, de witbalans en de juiste belichting en een cameraprofiel bepalen. Daarmee geeft het controle over de juiste kleurweergave. Om te checken of de kleurkaart correct is gefotografeerd, kan hij gebruik maken van de site delt.ae, waar de gefotografeerde kleurkaart doorgemeten kan worden.
  • Werkt de fotograaf met een camera die hij met een kabel heeft verbonden met een computer. Als hij dat doet kan hij sneller en nauwkeuriger werken, doordat hij meteen de foto op het scherm ziet, waardoor hij in het beeld kan meten. Dan weet je ook dat hij waarschijnlijk in raw werkt.
  • Kan hij TIF-bestanden leveren in 16 bit per kanaal in de kleurruimte eciRGB-v2?

Bij het fotograferen van ruimtelijke objecten gelden wat minder controleerbare eisen. De juiste belichting is wat lastiger te controleren. De juiste witbalans is wel van groot belang.
Wat een foto goed maakt, is mooi licht dat niet opvalt, maar wel het object mooi plastisch neerzet. Mooi licht is als goede filmmuziek.... Mijn sterke voorkeur is zacht licht van linksboven, met de schaduwzijde rechts, mooi ingevuld met een reflectiescherm. Dan zijn alle details in de schaduw ook goed zichtbaar, en het contrast is niet te hoog. Hierbinnen is nog veel te variëren, wat een goede foto van een middelmatige onderscheidt. Kijk voor voorbeelden op de site van het Rijksmuseum, en zoek op een soort object, of materiaal, bv. brons of servies, etc. Daar zie je ook dat al heel veel is gefotografeerd op neutraal lichtgrijs, wat objecten maximaal tot hun recht doet komen.
Dit alles lijkt heel eenvoudig, maar schijn bedriegt. Mooi licht maken is een vak, het hart van het vak, dat fotografie heet. Het is goed om heel kritisch te zijn.