Contact

  • Julianalaan 66
  • 3843 CC Harderwijk
  • +31 6 40 222 493
  • post@rkgf.nl

Fotografie van Cultureel Erfgoed
Voor musea en andere culturele instellingen, restauratoren, kunstenaars en onderzoeksinstellingen.

Lees meer

BRCP - Bosch Research and Conservation Project

1 januari 2016

Het Jheronimus Bosch Jaar is geopend! Onderzoek naar het werk en de werkwijze van Jeroen Bosch

Een onderzoeksinitiatief van het Noordbrabants Museum, de Radbouduniversiteit en Queen's University, Canada. Met een team van 5 man worden alle bekende schilderijen van Jeroen Bosch op een systematische en uniforme wijze onderzocht. Het team bestaat uit Matthijs Ilsink, Jos Koldeweij en Ron Spronk, kunsthistorici, Luuk Hoogstede, schilderijenrestaurator, en mijzelf als fotograaf. De schilderijen bevinden zich voornamelijk in het buitenland, Spanje, België, Duitsland, Portugal, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en de VS.

Het fotografische aandeel bestaat uit het fotograferen in extreem hoge resolutie, die voor alle werken dezelfde is, namelijk 1200 ppi. Daarmee wordt het mogelijk om in het beeld te meten en de metingen direct onderling te vergelijken. Ik fotografeer niet alleen in zichtbaar licht, maar ook – met dezelfde resolutie – in IR, met een gemodificeerde Hasselblad camera. Daarnaast maak ik ook met een Osiris camera IR-reflectogrammen. De resolutie van deze opnamen is niet zo hoog, 260 ppi, omdat deze camera bij deze resolutie al het grootste deel van onze tijd vraagt. Voordeel is dat het IR bereik veel dieper gaat, tot 1700 nm. Waar mogelijk met voorhanden middelen ter plaatse, worden ook UV-fluorescentie foto's gemaakt. Vaak zijn röntgenopnamen op film beschikbaar, en als de tijd het toelaat digitaliseer ik die ook.

De techniek om tot zulke hoge resolutie te komen heet tiling.
De deelopnamen worden niet alleen aan elkaar gezet, en ook nog eens in register geplaatst. Als preview zijn de schilderijen uit Venetië op een site gezet: boschproject.org . Wiskundige Rob Erdmann voert het stitchen en het in register plaatsen uit, en is ook verantwoordelijk voor de vernieuwende viewers op deze site.

Het maken van zo veel deelbeelden, die goed op elkaar aansluiten, vraagt speciale technieken. De camera moet nauwkeurig parallel aan het schilderij verplaatst worden, en liefst ook snel. Hiervoor heb ik een zogenaamd raamstatief ontwikkled. En omdat we meestal per vliegtuig reizen, zijn er ook strenge beperkingen voor het gewicht.

In 2016, het 500e sterfjaar van Jeroen Bosch, is een tentoonstelling in Den Bosch  georganiseerd.